De Markthal Rotterdam

De Markthal Rotterdam

Het markthal in Rotterdam (gevestigd in het historische Laurenskwartier) is een woon- en kantoorgebouw met eronder een overdekte markthal. Koningin Máxima opende het gebouw op 1 oktober 2014. Naast de grote markthal, herbergt het complex 228 appartementen, 4600 m2 winkelruimte, 1600 m2 horecadiensten en een ondergrondse parkeergarage met een capaciteit van 1200+ auto’s.


Architectuur Markthal Rotterdam

Architectenbureau MVRDV ontwierp de Markthal van Rotterdam met een open karakter om bezoekers aan te trekken. Het grijze natuurstenen gebouw heeft een boogachtige structuur zoals een hoefijzer. Daarnaast hebben beide zijden van het Markthal glazen gevels bestaande uit kleinere glasvensters (meestal vierkant, en ongeveer 1485 millimeter breed). Al deze kabels zijn opgehangen rond een structuur van stalen kabels. Deze kabels zijn 24 meter hoog en 42 meter breed. Dit maak het het de grootste glasraamkabelstructuur in Europa.

.

.


De Sixtijnse kapel van Rotterdam

Het interieur van de Rotterdamse Markthal is uniek vanwege de enorme kleurrijke panelen aan de muren en het plafond. Dit kunstwerk is van Arno Coenen en is namelijk wel 11.000 m2 groot. Daarnaast heet het de Hoorn des Overvloeds en toont sterk uitvergrote vruchten, groenten, zaden, vissen, bloemen en insecten.

Uit 9 internationale kandidaten is het kunstwerk van Coenen geselecteerd. Het werk is gemaakt met digitale 3D-technieken. Er waren peciale servers nodig omdat het bestand enorm was (1,47 terabytes!); Deze speciale services worden ook gebruikt door Pixar Studios voor het markeren van animatiefilms. De digitale 3D-animatie werd in 4000 stukjes gescheiden afgedrukt op geperforeerde aluminium panelen. Deze panelen bevinden zich nu aan de binnenkant van de hal. Het kunstwerk van Arno Coenen krijgt veel aandacht van over de hele wereld. Sommigen noemen het zelfs het grootste kunstwerk ter wereld of de Sixtijnse kapel van Rotterdam!

.

.


Archeologische Plaats

Tijdens de bouw van de Markthal van Rotterdam zijn veel oude overblijfselen gevonden van de middeleeuwse voorloper van de stad Rotterdam (Rotta genaamd). Blijkbaar bouwden ze de Markthal bovenop een veertiende-eeuws begraven dorp. Dit dorp was omgeven door water en dijken om de polder tijdens hoog water te beschermen Er waren enkele huizen en boerderijen in deze polder, een van deze boerderijen uit de veertiende eeuw werd 7 meter onder de grond gevonden. In het huis waren twee kachels en een paar open haarden. Verschillende stichtingen op de archeologische plaats worden nu tentoongesteld naast de centrale trappen onder de Markthal.


Restaurants in de Markthal in Rotterdam

Naast de vele marktkramen biedt de Markthal in Rotterdam veel restaurants. Er zijn veel Italiaanse restaurants, zoals Fellini, Pasta Bar Sicily en Jamie’s Italian Rotterdam by Jamie Oliver. Voor Burgers en wijnen kan je gaan naar Pickles at the Market Hall. Daarnaast is er ook Japans eten beschikbaar in de Markthal bij het restaurant Sumo. Je kunt ook een hapje eten in typische Rotterdamse restaurants zoals Schmidt Fish, Bram Ladage en de IJssalon. Verder brengt Restaurant Le Souq de keuken uit het Midden-Oosten naar de Markthal van Rotterdam. Genoeg opties voor een lekker diner! Kijk voor andere dineropties op onze Restaurant pagina

Ga voor meer informatie over de markthal naar Wikipedia


Interesse in meer informatie over de hoogtepunten van Rotterdam? Bekijk onze Highlight Wandeltour of Highlight Fiets Tour!