Erasmusbrug Rotterdam

Erasmusbrug Rotterdam

Verschillende delen van Rotterdam zijn verbonden door veel indrukwekkende bruggen. De bekendste brug is de Erasmusbrug en voor veel mensen het ultieme symbool van Rotterdam. Het is 139 meter hoog en heeft de bijnaam de zwaan gerkegen van de lokale rotterdammers. Lees meer over de geschiedenis en evenementen van de Erasmusbrug hieronder.


De geschiedenis van de Erasmusbrug

Tijdens een dagje uit in Rotterdam is het leuk om tijdens je fiets- of wandeltour langs de Erasmusbrug te gaan. De 802 meter lange brug werd ontworpen door Ben van Berkel en was voltooid in 1996. De brug is gebouwd van lichtblauw staal met een eenarmige pyloon. Deze pyloon steekt hoog in de lucht en gooit een rij van 40 staalkabels over het water. Door middel van zijn asymmetrische mast heeft de brug zijn bijnaam “De Zwaan” verdiend door de lokale Rotterdammers.

Daarnaast heeft de zuidelijkste spanne van de brug een 89 meter lange basculebrug. Dit is voor schepen die niet onder de brug door kunnen. Verder is de basculebrug de zwaarste en grootste in West-Europa. Het heeft zelfs de grootste paneel van zijn soort in de wereld!

Er is meer dan 165 miljoen euro uitgegeven is om ‘m te bouwen. Daarna werd de brug officieel geopend door koningin Beatrix op 6 september 1996.
Kort nadat de brug werd geopend, werd ontdekt dat de brug onder bijzonder sterke windomstandigheden zou slingeren. Vervolgens werden er om het trillen te verminderen sterkere schokdempers geïnstalleerd.

Voor meer informatie over de Erasmusbrug, ga naar Wikipedia. Of boek onze Rotterdam Highlight Tour 🙂

.

.


Evenementen op de Erasmusbrug

De Erasmusbrug is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Rotterdam. Daardoor vormt de brug een decor voor vele spectaculaire evenementen. Een regelmatig evenement van de stad zijn bijvoorbeeld de jaarlijkse Wereldhavendagen. Dit is namelijk een grootschalig maritiem evenement dat de beroemde haven van Rotterdam viert. Daarnaast is een ander belangrijk evenement de Marathon van Rotterdam. Dit is immers het grootste hardloopevenement van Nederland. Dat is echter nog niet alles: de brug heeft ook Hollywood-filmopnames, dance-evenementen, Red Bull Air Races en een optreden in de wielerronde van de Tour de France gezien.


Interesse in meer informatie over de hoogtepunten van Rotterdam? Bekijk onze Rotterdam Highlight Wandeltour of onze Rotterdam Highlight Fiets Tour!