Heijplaat

De geschiedenis van Heijplaat

Heijplaat ligt midden in het havengebied net voorbij Waalhaven. Ongeveer 100 jaar geleden vestigde de RDM (Rotterdamse Droogdok Maatschappij) zich in Rotterdam. Dit was een plek voor de bouw en reparatie van boten. De mensen die daar werkzaam waren moesten natuurlijk ook ergens wonen. Daarom werd van 1914 tot 1918 het dorpje Heiplaat ontworpen door de architect Baanders. Hierdoor werd het reizen een stuk korter voor de werkers. Het begon met een aantal woningen en steeds kwamen er meer dingen bij zoals winkels, kerken en eigen scholen. Waardoor het een echt havendorp werd!

Heijplaat nu

Ruim 100 jaar later wonen er nog steeds oud-werknemers en hun kinderen met gezinnen in het dorp. Ook wonen er veel mensen die graag in Heijplaat willen wonen, want het ligt natuurlijk in een prachtige omgeving aan het water. Ook vinden veel mensen het een leuke woonplek, omdat het dorp het beschermend stadsgezicht is. Het is leuk om erheen te gaan, want je vindt nog veel historische elementen terug in het dorp. Sierlijke bakstenen, houten sierpanelen en prachtige erkertjes. Als je het ziet, denk je weer terug aan de geschiedenis van de stad. Tegenwoordig worden er evenementen georganiseerd in de onderzeebootsloods in de Heijplaat. Je komt het makkelijkst in Heijplaat door vanaf de Erasmusbrug de waterbus te pakken.

Interesse in meer informatie over de hoogtepunten van Rotterdam? Bekijk onze Rotterdam Highlight Wandeltour of onze Rotterdam Highlight Fiets Tour!