Het Witte Huis in Rotterdam

Het Witte Huis

Wacht, het witte huis? Dat is in Amerika toch? Ja, maar Europa heeft ook een erg beroemde. Het Witte Huis in Rotterdam is de eerste wolkenkrabber in Nederland. Sommige mensen geloven dat het de eerste wolkenkrabber in Europa is, maar dat weten we niet zeker. Wat we wel weten is dat het aan het einde van de 19e eeuw het hoogste gebouw in Europa was (met 43 meter hoogte). Daarnaast is dit rijksmonument een van de weinige gebouwen in het stadscentrum die de bomaanslag op Rotterdam in 1940 heeft overleefd. Nu staat het zelfs op de UNESCO-werelderfgoedlijst! In onze begeleide fiets- en wandeltours kunnen we u alles vertellen over Het Witte Huis. Maar voor nu kun je hieronder een korte introductie over dit hoogtepunt in Rotterdam bekijken.


De Geschiedenis van Het Witte Huis in Rotterdam

In 1897 werd het kantoorgebouw ontwikkeld door twee Rotterdamse broers: Gerrit en Herman van der Schuijt. Toen een van de broers, Gerrit, in 1894 een reis naar de VS ondernam, raakte hij geïnspireerd door de verzameling kantoorgebouwen en wolkenkrabbers in New York. De broers hadden al enkele gebouwen op de hoek van de Wijnhaven en de Gelderskade. Ze hebben deze echter net gesloopt om plaats te maken voor het Witte Huis. In juni 1897 werd de bouw van Het Witte Huis in Rotterdam gestart.

De architect met wie zij hun idee hebben gerealiseerd, was architect Willem Molenbroek. Het ontwerp van het Witte Huis is in Amerikaanse Art Nouveau-stijl. Het werd echter gebouwd met bakstenen in plaats van de stalen structuren die in Amerika worden gebruikt.


De constructie van het Witte Huis

De constructie van deze wolkenkrabber werd uitgevoerd door aannemer J.H. Richter. Hij had het laagste bod van f. 127.900 met de aanbesteding. Toch zou het Witte Huis niet voor dit bedrag worden gebouwd omdat het gebouw veel duurder was dan verwacht. Bovendien was de constructie van de wolkenkrabber met 11 verdiepingen een gewaagd plan, want in die tijd in Europa overtroffen de meeste gebouwen zelden vijf verdiepingen. Sceptici beweerden zelfs dat de zwakke bodem van Rotterdam het gebouw niet voldoende zou kunnen ondersteunen.

De afmetingen van het eerste bouwplan waren 15 bij 20 meter. Tijdens de bouw stortte echter een aangrenzend gebouw in. Dit kwam door de werking van de grond bij het stapelen van de benodigde heipalen. Het aangrenzende gebouw werd verder afgebroken en het verlaten land werd gebruikt voor het Witte Huis. Nu, in plaats van de geplande 15 x 20 meter, de uiteindelijke constructie zijn de afmetingen 20 bij 20 meter. De officiële opening vond plaats op 8 september 1898. Wist je dat het dicht bij andere hotspots van de stad in Rotterdam ligt, zoals de Oude Haven en de Kubuswoningen?

Voor meer informatie over Het Witte Huis ga naar Wikipedia.

Door seeRotterdam

Interesse in meer informatie over de hoogtepunten van Rotterdam? Bekijk onze Rotterdam Highlight Wandeltour of Rotterdam Highlight Fiets Tour!