Kop van Zuid Rotterdam

Kop van Zuid

De Kop van Zuid is een nieuwe wijk in Rotterdam, gelegen aan de zuidoever van de Nieuwe Maas tegenover het centrum van de stad. De wijk is vrij jong en bestaat uit de Wilhelminapier en de V grenzend aan de Rosestraat / Rotterdam-Dordrecht spoorlijn enerzijds en de Hilledijk / Hillestraat / Rijnhaven anderzijds. De Kop van Zuid is gebouwd op voormalige, niet meer gebruikte havengebieden rond de Binnenhaven, Entrepothaven, Rijnhaven, Spoorweghaven en de Wilhelminapier. Bovendien zorgen deze havengebieden samen met de Nieuwe Maas voor een grote fysieke afstand tussen het centrum ten noorden van de Maas en Rotterdam-Zuid. Dit gebied wordt getransformeerd in een stedelijk gebied en Noord en Zuid worden verenigd via goede verbindingen.De Lay-out van de Kop van Zuid in Rotterdam

De wijk is onderdeel van Rotterdam Zuid. Bestuurlijk gezien maken de wijken Wilhelminapier en Zuidkade sinds 3 maart 2010 deel uit van de wijk Feijenoord. De andere buurten behoorden al tot dit district. Als gevolg hiervan is de buurt verdeeld in de volgende ‘buurten’ of gebieden:

  • Wilhelminapier
  • Zuidkade
  • Landtong
  • Stadstuinen
  • Parkstad
  • Peperklip
  • Entrepot
  • Spoortunnellocaties

.

.


Ontwerp van Kop van Zuid in Rotterdam

Begin jaren 90 maakten Riek Bakker en Teun Koolhaas een masterplan. In de loop der jaren heeft dit plan zich ontwikkeld tot een stedenbouwkundig plan. Als gevolg hiervan hebben de belangrijke elementen in dit plan de verbindingen met het centrum van Rotterdam tot stand gebracht via de Erasmusbrug en het metrostation Wilhelminaplein. Nu is het een zeer stedelijk gebied met veel faciliteiten langs de rivier en woonwijken langs de binnenhavens. Ook worden sommige historische gebouwen, zoals Hotel New York, behouden en krijgen ze een nieuwe functie.


Opmerkelijke gebouwen

De Maastoren

De Maastoren is met zijn hoogte van 165 meter het hoogste gebouw van Nederland. Het kantoorgebouw is gelegen aan de oever van de Nieuwe Maas, waarna het gebouw is vernoemd. De Maastoren is gebouwd tussen 2006 en 2009, met OVG als ontwikkelaar. Maar sinds 2014 is NorthStar de eigenaar van het gebouw. Daarnaast heeft de maastoren in totaal 44 boven de begane grond en twee ondergrondse verdiepingen.

De Rotterdam

De Rotterdam is een gebouw op de Wilhelminapier in Rotterdam ontworpen door Rem Koolhaas. Het complex is gelegen tussen de Toren op Zuid en Cruise Terminal Rotterdam en is eind 2013 opgeleverd. Op 21 november 2013 ontving de grootste gebruiker, de gemeente Rotterdam, de sleutel. Het ontwerp biedt ruimte voor kantoren, een hotel en appartementen. De 44 verdiepingen hebben een totale oppervlakte van ongeveer 160.000 m², waardoor dit een van de grootste gebouwen van Nederland is.

Montevideo

De Montevideo is een hoogbouw met luxe appartementen en kantoren in Rotterdam. Het gebouw werd officieel geopend op 19 december 2005 en was toen de hoogste woontoren van Nederland. De toren zelf is 139,5 meter hoog. De naam Montevideo verwijst naar het verleden, toen de Wilhelminapier nog steeds veel warenhuizen had, waarvan één de naam draagt ​​van de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo. Op het dak van de toren staat een grote, driedimensionale letter -M-. Inclusief de “M” is het gebouw 152,32 meter hoog. De toren is onderverdeeld in lucht, stad, loft en appartementen. Francine Houben van het architectenbureau Mecanoo heeft het gebouw ontworpen. Vervolgens ontving Mecanoo twee prijzen voor Montevideo: de International Highrise Award 2006 en Dedallo Minosse 2006.

New Orleans

Álvaro Siza ontwierp de skyscaprer ‘New Orleans’. Dit gebouw staat aan de Otto Reuchlinweg op de Wilhelminapier en grenst aan de Nieuwe Maas. De bouw van de New Orleans begon in 2007. Vervolgens in het voorjaar van 2010 bereikte het gebouw zijn hoogste punt. Op 6 november 2010 werd het officieel geopend. Het 158,35 meter hoge gebouw is het een na hoogste gebouw in Rotterdam en Nederland en de hoogste woontoren.

.

.


Geïnteresseerd om de hoogtepunten van Rotterdam te ontdekken met een lokale gids? Bekijk onze Rotterdam Highlight Wandeltour of Rotterdam Highlight Fiets Tour!