Maastunnel

De geschiedenis van de Maastunnel

De Maastunnel is een van de oudste afgezonken tunnels van Nederland. De tunnel is 3,9 meter hoog en je mag er maximaal 50 kilometer per uur. Het idee om de Maastunnel te bouwen kwam, doordat er veel files waren op de Koningsbrug en de Willemsbrug. Eerst werd er bekeken of de waterdienst de files kon verminderen helaas was dat niet het geval, dus werd de bouw in 1937 gestart. In 1942 was de tunnel af dit was tijdens de oorlog daarom was de opening ook in stilte, omdat ze er absoluut geen nazifeest van maken. Hierdoor is de tunnel een echt rijksmonument. In de jaren 50 en 60 werd veel gebruik gemaakt. Leuk detail: er stond altijd een politieagent op een paard bij om iedereen te dwingen netjes in de rij te blijven staan. 

De Maastunnel nu

Nu maken er dagelijks 75000 motorvoertuigen, 7000 (brom)fietsers en 150 voetgangers gebruik van de tunnel daar ging nog wel wat aan vooraf… In 2017 is er een renovatie gestart aan de tunnel, de tunnel was toen al 75 jaar oud. De renovatie heeft in totaal twee jaar geduurd, want in oktober 2019 was er een feestelijke opening. In november 2019 zijn ze toen gestart met het voetgangersdeel van de tunnel en dat moet eind 2020 af zijn!

Interesse in meer informatie over de hoogtepunten van Rotterdam? Bekijk onze Rotterdam Highlight Wandeltour of onze Rotterdam Highlight Fiets Tour!