Rotterdam Centraal Station

Rotterdam Centraal Station

Ken jij de geschiedenis van Rotterdam Centraal Station? Rotterdam Centraal is het grootste treinstation van de stad Rotterdam. Het station is gebouwd in 2014 door architectenbureaus Benthem Crouwel en West 8. Elke dag reizen meer dan 100.000 passagiers van en naar Rotterdam via het Centraal Station. Op Rotterdam Centraal Station zijn belangrijke vervoersdiensten beschikbaar zoals de trein, metro, tram, bus, lightrail en taxi. Bovendien is het Rotterdam Centraal Station ook verbonden met de hogesnelheidstrein. Dit betekent dat je in een mum van tijd naar Amsterdam, Schiphol, Antwerpen, Brussel of Parijs kunt reizen. In de onderstaande tekst vindt je een korte introductie van de geschiedenis van Rotterdam Centraal Station.


De Geschiedenis van Rotterdam Centraal

Voor de Tweede Wereldoorlog had Rotterdam nog geen centraal station. In plaats daarvan waren er vier stations in en rond het stadscentrum. Rotterdam Delftsche Poort, Rotterdam Beurs, Rotterdam Maas and Rotterdam Hofplein. Station Delftsche Poort raakte zwaar beschadigd door het bombardement in de Rotterdam Blitz. Het sttaion is herbouwd ten westen van de plaats. Vervolgens ontwierp de architect Sybold van Ravesteyn een nieuwe station dat is voltooid in 1957. Het nieuwe station werd uiteindelijk erg populair. Later in 1953 werd het Maasstation gesloten en in 2010 werd het ook Hofplein gesloten. Zelfs het oorspronkelijke stationsgebouw uit 1957 werd echter in 2007 gesloten. Het jaar daarna is het station helemaal afgebroken met als doel plaats te maken voor een groter station. Het nieuwe station is voltooid en geopend in 2014.


Nieuw Rotterdam Centraal

In 2004 begon een volledige reconstructie van het station en zijn omgeving. Dit was om met het toenemende aantal treinen om te gaan en om de RandstadRail tegemoet te komen. Het bestaande station was te klein om het groeiende aantal passagiers te verwerken. Het nieuwe Rotterdam centraal station is ontworpen door architectenbureaus Benthem Crouwel en West 8. Ze hebben het station herontwikkeld om de belangrijke rol van het transportknooppunt te vertegenwoordigen. Niet alleen binnen de stad, maar ook als onderdeel van het Europese spoorwegnet. Daarom is het nieuwe station groter, helderder en ordelijker dan het eerste. Het heeft ook een meer internationaal gevoel, omdat het een mooie aanvulling is op de gewaagde ambities van Rotterdam voor stadsontwikkeling en -vernieuwing.

Verder zijn elementen van de voormalige constructie opgenomen in het ontwerp om een ​​verbinding te vormen met het verleden van Rotterdam centraal. twee sculpturen uit de eerder bestaande granieten structuur zitten boven de ingang van een voertuigopslagfaciliteit met ruimte voor 750 auto’s en 5.200 fietsen. Ook zijn de originele teken- en stationsklok te zien als onderdeel van de nieuwe zuidelijke gevel.

Bovendien is de duurzaamheid van het milieu ook overwogen met 130.000 zonnecellen, geplaatst op 10.000 m² van het dak van 28.000 m² (een van de grootste zonne-dakprojecten in Europa). Dit vermindert de CO2-uitstoot van het gebouw met 8%.

Wil je meer weten over Rotterdam Centraal Station? Kijk op Wikipedia!

<>


Interesse in meer informatie over de hoogtepunten van Rotterdam? Bekijk onze Highlight Wandeltour of Highlight Fiets Tour!