Sint-Laurenskerk Rotterdam

Sint-Laurenskerk Rotterdam

De Sint-Laurenskerk in Rotterdam is een protestantse kerk. De kerk is gebouwd tussen 1449-1525 en is het enige overblijfsel van de middeleeuwse stad Rotterdam. Het is een van de weinige gebouwen die de Blitz in 1940 tijdens de Tweede Wereldoorlog in Rotterdam heeft overleefd.


Geschiedenis van de Sint-Laurenskerk

De kerk is ontworpen door Hendrick de Keyser en gebouwd tussen 1449 en 1525. Later in 1621 is er een houten torenspits aan de toren toegevoegd. Door de slechte kwaliteit van de kerk zijn hout is de torenspits weer gesloopt in 1645. Daarna is er een stenen kubus toegevoegd aan de toren. Deze was echter te zwaar voor de fundering in 1650 en is later weer verwijderd. Vervolgens zijn er later weer nieuwe palen onder de toren gereden en in 1655 stond de toren weer recht op.

De Sint-Laurenskerk was het eerste volledige stenen gebouw in Rotterdam en hier vonden vele belangrijke evenementen plaats. De laatste pastoor van de Laurenskerk was Hubertus Duifhuis. In 1572 vond een Reformatie plaats en werd de Laurenskerk een protestantse kerk. Ministers van de kerk zijn Laurens Johannes Jacobus van Oosterzee, Abraham Hellenbroek, Jan Scharp en J.R. Callenbach. Callenbach schreef in 1910 een boek over de historie van de kerk. De kerk is tegenwoordig nog steeds in gebruik voor de eredienst van de Protestantse Kerk.

Op 14 mei 1940 was de Laurenskerk zwaar beschadigd in het bombardement in Rotterdam. Vervolgens is er gestemd om de kerk te slopen maar Koningin Wilhelmina hield dit tegen. Ook binnen de voorlopige Rijkscommissie voor de Monumentenzorg waren voor- en tegenstanders van restauratie. Met name commissielid architect J.J.P. Oud verzette zich tegen herbouw. Hij kwam in 1950 met een alternatief plan in de publiciteit waarbij slechts de toren als herdenkingsplaats zou worden behouden. Dit alternatieve plan was vervolgens terzijde gelegd. De reden voor dit was omdat de Laurenskerk te zeer als een symbool van de Rotterdamse gemeenschap werd gezien. In 1952 legde koningin Juliana de eerste steen voor de restauratie, die pas in 1968 werd voltooid.

Wil je meer weten over de Sint-Laurenskerk? Ga dan naar Wikipedia.

.

.


Erasmus standbeeld

Een standbeeld van Erasmus is te vinden naast de Sint-Laurenskerk; dit sculptuur is het oudste bronzen beeld van Nederland. Dit standbeeld, gebouwd in 1622, is opgedragen aan Desiderius Erasmus, een Nederlandse 15e-eeuwse humanist en theoloog. Hendrick de Keyser baseerde waarschijnlijk zijn bronzen beeld van Erasmus op portretschilderijen en tekeningen gemaakt tijdens Erasmus’ leven, inclusief die van Hans Holbein de Jonge. Deze portretten laten zien dat Erasmus een jas draagt ​​met bontmanchetten en kraag en een karakteristieke pet op zijn hoofd. Hij wordt vaak getoond met een ernstige uitdrukking, hetzij lezen of met zijn handen op een dik boek.

Het bronzen beeld is groter dan het Erasmus zijn ware formaat en torent boven de kijker vanwege zijn twee meter hoge plint. Zijn vloeiende gewaden suggereren dat hij vooruit loopt. Zijn linkerhand ondersteunt het grote boek dat hij aan het lezen is; hij draait de pagina met zijn rechterhand. Al deze elementen zijn te vinden in de sculptuur van de humanist in Rotterdam. Tegenwoordig zijn veel gebouwen in Rotterdam naar hem vernoemd. Bijvoorbeeld de Erasmusbrug en de Erasmus Universiteit.

.

.


Interesse in meer informatie over de hoogtepunten van Rotterdam? Bekijk de Rotterdam Highlight Wandeltour of de Rotterdam Highlight fietstour!