Stadhuis Rotterdam

Stadhuis Rotterdam

Het stadhuis van Rotterdam is een van de weinige oude gebouwen in het centrum van de stad. Het werd gebouwd tussen 1914 en 1920 en overleefde op miraculeuze wijze de bombardementen in 1940. Het stadhuis van Rotterdam bevindt zich op de Coolsingel. Het is een prachtig gebouw dat zeker jouw aandacht verdient.


De Geschiedenis van Stadhuis Rotterdam

Vanwege de snelle groei van Rotterdam aan het einde van de 19e eeuw, hadden de ambtenaren in Rotterdam meer ruimte nodig. Vandaar dat Burgemeester A.R. Zimmerman een nieuw stadhuis wilde met als doel meer ruimte te creëren. Er was ook al een nieuw postkantoor en een nieuwe Beurs op deze boulevard. Met de bouw van het stadhuis in 1914 – 1920 werd de binnenstad van Rotterdam helemaal gerenoveerd. Voor de aanleg van de boulevard moest de Coolvest worden ingevuld, later werd deze straat de Coolsingel. De oude volkswijk rond de wijk Zandstraat met zijn pubs en rommelige bordelen (geboortegrond van Louis Davids) werd ook met de grond gelijk gemaakt. Vervolgens is het stadhuis na een gesloten wedstrijd (1913) gebouwd in opdracht van de gemeente Rotterdam. Uiteindelijk heeft Prof. H. Evers de controversiële wedstrijd gewonnen waarvoor architecten K.P.C. Bazel, Willem Kromhout, Michiel Brinkman en W.F. Overeynder voor waren uitgenodigd.


Architectuur van het stadhuis

Het stadhuis is gebouwd in neo-renaissance stijl met neo-romaanse en neo-byzantijnse invloeden. Het monument is symmetrisch van ontwerp met de hoofdingang in het midden. De Raadzaal en de burgerzaal, met het balkon op de Coolsingel, bevinden zich op de eerste verdieping aan weerszijden van de centrale hal. Het gebouw bestaat uit vier vleugels van vier verdiepingen rond een openbare binnenplaats. De binnenplaats is voorzien van een tuin en is te bereiken via twee toegangspoorten in de zijmuren van het gebouw. In totaal beslaat het stadhuis een oppervlakte van 86 bij 106 meter. De 71 meter hoge toren boven de centrale hal domineert het hele gebouw. De gevels zijn gemaakt van zandsteen en de trapgevel boven de ingang verwijst naar de Nederlandse 17e eeuw.

Door Ossip van Duivenbode

Sculpturen in en rond het stadhuis

Het stadhuis van Rotterdam gebruikte beeldhouwwerken om de geschiedenis van de wereldhaven Rotterdam vanaf het begin uit te drukken. Wanneer je door het gebouw loopt, ontdek je verschillende speciale sculpturen. Aan weerszijden van de hoofdingang van het gebouw vind je bijvoorbeeld afbeeldingen van de ‘Portier’ (portier) en de ‘Fiscus’ (belastingontvanger). Een tiental andere afbeeldingen drukken een reeks waarden en deugden uit. De ‘stedelijke maagd’ zit boen de hoofdingang, met het vergulde bronzen beeld ‘geest met fakkel’ De hoogste toren draagt ​​het vergulde beeld ‘Engel des vredes’

Voor meer informatie over het stadhuis van Rotterdam ga naar Wikipedia.


Interesse in meer informatie over de hoogtepunten van Rotterdam? Bekijk onze Rotterdam Highlight Wandeltour of Rotterdam Highlight Fiets Tour!