Activiteiten

Streetart in Rotterdam – Waar vind je de mooiste?

In Rotterdam kom je op veel plekken street art tegen: op muren, lantaarnpalen en tramhaltes. Eerst even uitleggen: wat is street art? Het is kunst in de openbare ruimte, gemaakt met graffiti in de vorm van unieke muurschilderingen, met vaak een bijzondere boodschap. In Rotterdam vind je street art terug van nationale en internationale artiesten. 

Centraal station

In de buurt van Rotterdam Centraal vind je verschillende mooie schilderingen terug. Bijvoorbeeld bij Biergarten, de plek voor een lekker drankje, vind je verschillende street art terug op de muren van de clubs. Vanaf hier kan je makkelijk naar de Luchtsingel, dit is een brug waardoor je makkelijk van Rotterdam-Noord naar het centrum kan lopen. De brug is helemaal van hout en erg opvallend door de gele kleur.

Keilewerf

De Keilewerf is een werkplaats van creatieve ondernemers, die allemaal producten maken zoals meubels, beelden en tassen. Niet alleen IN het pand is veel te doen en te zien;  je kan ook genieten van de prachtige buitenkant! Daar zie je namelijk een prachtige muurschildering van een man met een hoed en een enorme vogel, deze piece is gemaakt tijdens het Pow-wow-festival. Een groot internationaal street art festival dat in 2018 en 2019 in Rotterdam plaatsvond.

Witte de With

Als we kijken naar street art in het centrum van Rotterdam, denken we gelijk aan de Witte de Withstraat. Deze straat is vooral bekend vanwege de bars, galerieën en uitgaansplekken, maar tegenwoordig dus ook vanwege de prachtige muurschilderingen. Je vindt ze vooral terug in zijstraatjes en kan daar perfecte foto’s maken. Op de kruising van de Schiedamse Vest en de Witte de With vind je een bijzondere muur met een soort menselijke toren. Een persoon mist, klim jij ertussen en maak je dit bouwwerk af?

Delftsetraat

Calvin Sprague is de kunstenaar van de kleurrijke street art in de Delftsestraat, de muur is geschilderd in zwart, rood, wit en blauw en er staan typisch Nederlands drie fietsen op. Het leuke hieraan is dat je op en tegen de muur aan kan staan, zodat het net lijkt alsof je op een van de fietsen staat. 

Boompjes

Langs de Maas heb je de boompjeskade, je hebt daar prachtig uitzicht over de Maas en het is ook een fijne route om te lopen of fietsen. Let op, want onderweg kom je een muur tegen met een visserschip in een zware storm. Bart Smeets is de kunstenaar van deze levendige schildering op de muur.

Rotterdam street art Museum

Sinds 2018 zit aan de West-Kruiskade het allereerste street art openluchtmuseum ter wereld, 24 uur per dag geopend en helemaal gratis. Voor iedereen erg toegankelijk en leuk om langs te gaan. De kleurrijke versieringen zijn gemaakt door nationale en internationale kunstenaars, allemaal erg divers en de komende tijd zullen er nog meer bijkomen. Onze stalling zit in de Gouvernestraat en daar om de hoek vind je deze prachtige muurschildering: Een schitterende muur vol met dieren in allemaal verschillende kleuren.

Rijnhaven en Maashaven

Tussen de metrostations Rijnhaven en Maashaven in Rotterdam-Zuid vind je pilaren met verschillende fleurige beschilderingen. Marjon van der Linde is de initiatiefnemer, ze stoorde zich al langere tijd aan de grauwe kleuren van de pilaren, dus besloot ze dat dit moest veranderen. De artiesten werden helemaal vrijgelaten in hun ontwerp en dat resulteerde in mooie kleurrijke schilderingen. Een van de artiesten is Nacho Eterno, een bekende tatoeëerder uit Barcelona. 

MH4-gebied

Het MH4-gebied heet ook wel het Rotterdam Makers District. Tot 2005 was hier een tippelzone met afwerkplekken. Inmiddels is dit al jaren niet meer zo en zijn de muren vrolijk beschilderd door straatartiesten. Tegelijk is dit gebied ook de plek voor het jaarlijkse POW WOW!-festival. Voor dit festival worden tijdelijke muren gebouwd waar artiesten in een korte tijd de mooiste kunstwerken weten te maken. 

Rewriters 010 

Rewriters komt op voor de lokale straatkunstenaars. Er zijn veel kunstenaars waarvan hun creativiteit onbekend is, omdat er geen podium voor ze is. Rewriters brengt daar verandering in. Ook vind je op hun website verschillende routes die je langs de prachtigste muurschilderingen brengen. 

Tijdens onze Instant camera tour neemt een van onze gidsen je mee naar de mooiste muurschilderingen van Rotterdam. Je kan hier de mooiste foto’s maken!