Timmerhuis Rotterdam

Timmerhuis Rotterdam

Het Timmerhuis (voorheen Stadstimmerhuis) is een gebouwencomplex in de stadsdriehoek in het centrum van Rotterdam. Het gebouw is een combinatie van wederopbouwarchitectuur door gemeentelijke architect J.R.A. Koops en hedendaagse architectuur van het architectenbureau OMA. Als je iets zoekt om te doen in Rotterdam, is dit een geweldige plek om te bezoeken. Bovendien maakt de interessante combinatie van architectuur het een van de hoogtepunten van Rotterdam.


Geschiedenis van het Timmerhuis in Rotterdam

Een stadstimmerhuis is het kantoor van de gemeentelijke dienst die zich bezighoudt met bouwen. Vroeger in de Tweede Wereldoorlog werd het oude stadstimmermanhuis in Rotterdam aan het Haringvliet verwoest. Vervolgens van begin van de jaren 40 tot 1953 was het Stadstimmerhuis gevestigd als noodgebouw op de veemarkt. Daar stond het gebouw tussen de Warande en de Goudse Rijweg, op de Boezemweg.

In 1947, ontwierp de gemeentelijke architect J.R.A. Koops een nieuw Stadstimmerhuis. Het nieuwe Stadstimmerhuis was oorspronkelijk bedacht als een langgerekt gebouw aan het Haagseveer met vier vleugels loodrecht daarop. Uiteindelijk werd echter slechts een van de vier vleugels gerealiseerd: die op de Meent. De bouw vond plaats tussen 1950 en 1953. Dit maakt het een van de eerste grotere gebouwen die na het bombardement in het lege centrum van Rotterdam is gebouwd. Het gebouw werd voltooid in 1953 en vervolgens is de reconstructie van Rotterdam is vanuit deze locatie geleid.


Uitbreiding van het Timmerhuis in Rotterdam

In de jaren zeventig ontwierp Ronald Gill een uitbreiding van het stadstimmerhuis. Dit was echter al in 2011 gesloopt. Bovendien namen in 2009 vijf architectenbureaus (Claus en Kaan, Mecanoo, Meyer en Van Schooten, OMA en SeARCH) deel aan meerdere architecturale opdrachten voor een nieuwe vleugel. Een professionele jury koos het ontwerp van OMA. Ze beschreven het ontwerp als ‘een vormeloze stapel pixels’ en ‘een gebouw als een wolk’. Het is een set witte glazen kubussen, een verreikende stalen structuur op twee stalen poten.

Het nieuwe complex opende op 11 december 2015. Het bevat kantoren, 91 appartementen, een ondergrondse parkeergarage en huizen Museum Rotterdam. De uitbreiding bestaat uit twee torens, bestaande uit trapvormige liggende woonverdiepingen met dakterrassen. Op de begane grond bevindt zich een atrium tussen de torens met een publiek toegankelijke voetgangerspassage die het Haagseveer verbindt met het Rodezand.

Door Ossip van Duivenbode

Architectuur van het Timmerhuis in Rotterdam

Koops Stadstimmerhuis is een slank en ritmisch gebouw van beton met baksteen- en natuursteendetails. Het heeft puntdaken en schoorstenen, waardoor het een traditionalistische uitstraling heeft. Maar het ook een beetje progressief vanwege het betonskelet, het flexibele ventilatiesysteem en de zelfbedieningsliften. Bij de Meent is er een ‘levende plint’ met stalen en glazen winkelfronten. De kopgevels hebben reliëfs in graniet. Ernaast bevindt zich ook een bronzen plaat ter ere van Cornelis van Traa, de stadsarchitect van de wederopbouw tussen 1940 en 1964. In 2000 werd het gebouw een gemeentelijk monument.

Wil je meer weten over het Timmerhuis? ga dan naar Wikipedia.


Interesse in meer informatie over de hoogtepunten van Rotterdam? Bekijk onze Rotterdam Highlight Wandeltour of Rotterdam Highlight Fiets Tour!