Willemsbrug

Willemsbrug in Rotterdam

De Willemsbrug (1981) over de Nieuwe Maas verbindt het stadscentrum met het Noordereiland. De huidige brug is de tweede Willemsbrug. De eerste werd ontworpen door C.B. van der Tak. Hij is in 1878 opengesteld en vernoemd naar koning Willem III. De tweede brug is ontworpen door Cor Veerling en is opgeleverd in 1981.


Belangrijke rol van de Willemsbrug tijdens WW2

De eerste Willemsbrug uit 1878 speelde een belangrijke rol tijdens de Tweede Wereldoorlog. Mariniers uit de Oostplein kazerne verdedigde de brug tijdens de Duitse inval op 10 mei 1940. De tegenstand van de Nederlandse mariniers was sterk en wisten de opmars van de Duitse troep tegen te houden (totdat de Duitser het centrum van Rotterdam bombardeerden op 14 mei 1940).


De Tweede Willemsbrug

Voor de Tweede Wereldoorlog waren er eigenlijk al plannen om de oude brug te vervangen er was alleen geld beschikbaar. Pas in 1981 werd de nieuwe Willemsbrug verwezenlijkt. Uit zes ontwerpen werd het goedkoopste ontwerp van Con Veerling gekozen. Bijzonder is dat de op- en afritten van de Willemsbrug niet in het verlengde van de brug liggen maar een bocht van 90 graden maken.


Interesse in meer informatie over de hoogtepunten van Rotterdam? Bekijk onze Highlight Wandeltour of Highlight Fietstour!